Nabeschouwing 2007

Gallery »
Ook in 2007 was er weer veel te genieten op het Rapenburgconcert. Hoewel het budget dit jaar zeer beperkt was heeft de organisatie toch een zeer gevarieerd en aantrekkelijk programma weten samen te stellen.
De vrijdagavond (het eigenlijke concert) werd spectaculair geopend door het 15 man sterke Neos Brass Ensemble. Dit professionele koper en slagwerk ensemble zorgde met muzikaal vuurwerk voor een haast olympische sfeer.

Na deze klassiek getinte opening was het de beurt aan de ‘Thijs van Otterloo super band’. Deze 9 man sterke band bracht fusion-achtige jazz muziek, in een aantal van de stukken was de invloed van vader Rogier duidelijk hoorbaar. Thijs excelleerde op zowel sopraan, alt als tenor saxofoon. Ook het smaakvolle solistische werk van gitarist Erik Rutjes was noemenswaardig.

Rond de klok van half tien was het tijd voor de band waar veel van de bezoekers voor waren gekomen: “Focus”. Fluitist/Organist/zanger Thijs van Leer en drummer Pierre van der Linden zijn de oude rotten in de huidige bezetting. Bobby Jacobs (bas) en gitaartalent Niels van der Steenhoven maakte de band compleet. Er werden klassiekers als Harem Scarem en Sylvia gespeeld maar ook werk van de nieuwe CD, met de gepaste titel “New Skin” gingen er bij het publiek in als koek. Leuk om te zien was dat er, naast de 40 en 50ers, ook veel jeugd naar deze legendarische band was komen kijken. Halverwege het optreden had Thijs van Leer wat problemen met de lesley kast waardoor het concert even stil kwam te liggen. Maar het publiek bleef rustig wachten. Ook toen het rond elf uur licht begon te regenen ging er niemand weg. Als laatste werd de klassieker Hocus Pocus gespeeld. Het concert eindigde met een daverend applaus.

Door de verbouwing van het academie gebouw, waardoor een kant van de gracht voor het publiek onbereikbaar was en om organisatorische redenen, was er dit jaar gekozen voor een wat soberder opstelling. Het podium was wat kleiner dan voorgaande jaren en het zaterdag programma begon iets later dan normaal. Ook dit jaar was er weer ruimte voor locale helden. Gitarist zanger Rob Baars in samenwerking met de Men in Blues (Chris Koenen, Aad van Pijlen & friends) zorgde voor een tribute optreden voor de een aantal jaren geleden overleden country zanger Johnny Cash.

Uniek deze editie was de samenwerking met het Leidse Film Festival. Het Rapenburg werd na het optreden van de band om getoverd tot een ware “drijf inn” een twintigtal boten hadden zich gesitueerd voor een doek van 8 x 4 meter. Ook vanaf de kade kon men genieten van dit spektakel. Geheel succesvol was deze primeur niet. Het begon frisser te worden en de energie van “live”muziek is niet het zelfde als die van een film, waar echt naar gekeken en geluisterd moet worden. Maar goed, de film zal ook in komende edities zijn plek op en rond het Rapenburg zeker vinden maar dan in een iets aangepaste vorm.

De zondagmiddag stond traditie getrouw weer in het teken van de kinderen. Met gospelkoor Elijah werden in de Hortus enkele swingende gospel liederen ingestudeerd. Daarna werden de door het koor en de kids onder leiding van Trea kuisten uitgevoerd.

Deze editie van het Rapenburgconcert werd afgesloten door niemand minder dan “La Pat”. Patty Trossel begeleide zichzelf aan de piano en zong met haar zo herkenbare stem eigengemaakte liederen op teksten van de dichter Rilke. Sober maar hartverscheurend, bijgestaan door 2 andere zangeressen vormde dit optreden voor mij persoonlijk het hoogtepunt van het Rapenburgconcert 2007. See you next year.

Gallery

Klik op een foto voor een vergroting