Nabeschouwing 2005

Gallery »
Na Beschouwing Rapenburgconcert 2005 en 2006; -
Hoogtepunten van het Rapenburgconcert 2005: het optreden van meester saxofonist Toon Roos, Tonny Spinner (TOTO) feat. Jan Akkerman, Kinderconcert in de Hortus, Wereldkampioen Kunstfluiten Geert Chatrou en Jan Vayne met o.a. the Gypsy Boys en Ellen Helmus.


Hoogtepunten van het Rapenburgconcert 2006: Jazz diva Deborah J. Carter, de Leidse band Men in Blues feat. Lodewijk van Gorp (met o.a. een onvergetelijke uitvoering van het nummer "a whiter shade of pale"), de Engelse rock gitarist en zanger Ian Parker en als absoluut hoogtepunt het optreden van violist Roby Lakatos en zijn okest

EEN TERUGBLIK:
- Er zijn maar weinig dingen zo bijzonder als een concert in de openlucht. Of het nu een opera in Verona, Joe Cocker tijdens Woodstock, Lang Lang op het Prinsengrachtconcert, Paul Simon in Central Park of Toots Thielemans op het Rapenburg is. Als je het hebt meegemaakt vergeet je het nooit meer. Voor het slagen van zo’n concert zijn een aantal zaken van belang; een sfeervolle locatie, veel mensen, perfect geluid en bijzondere artiesten. Als dat allemaal klopt is de sfeer uniek.
- Grachtenconcert!
Binnen deze happenings in de openlucht nemen de grachtenconcerten een bijzondere plaats in. Concerten op en rond het water beginnen een typisch Hollands fenomeen te worden. Nergens anders ter wereld worden dit soort evenementen georganiseerd, zelfs niet in Venetië.
Het Rapenburg te Leiden werd door Boudewijn Buch, niet de eerste de beste globetrotter, de mooiste gracht van de wereld genoemd. De prachtige historische panden waaronder het academiegebouw, geven deze gracht een uitzonderlijke uitstraling. De plek bij uitstek om een grachtenconcert te organiseren.
- Het Rapenburgconcert.
Het eerste grachtenconcert vond in 1999 plaats bij de Poort van Leiden met o.a. een optreden van het Dollar Brand Project. Dit was zo'n succes dat een concert in de binnenstad werd overwogen. Jan Kiewiet de Jonge had al jaren de ambitie om in Leiden een soort Prinsengracht te organiseren. Met de prachtige locatie aan het Rapenburg werd dit idee werkelijkheid.
Eind juni 2000 was het eerste Rapenburgconcert een feit. Een programma met slagwerkgroep Circle Percussion, de Britse schilder Norman Perryman, strijkers van het Nieuw Sinfonietta & de Houdini’s, Kathinka Hartkamp (later Esther Hart), Nederpop band BINNE en Loïs Lane. Een traditie was geboren.
Om het voor meer mensen toegankelijk te maken werd er in 2001 voor gekozen het podium te verplaatsen, het kwam nu in de bocht van de gracht, naast café l’Esperance te liggen. Ook werd besloten om het concert eind augustus te houden in verband met de kans op goed weer.
- “Toots”
Het concert met Toots Thielemans (2001) met o.a. de Leidenaar Karel Boehlee op piano en een memorabel gastoptreden van zangeres Fay Claassen staat bij menigeen nog in het geheugen gegrift. Het was een zwoele zomeravond, de gracht lag vol met bootjes, op de kades stonden duizenden mensen in de kloksteeg zaten de terrassen bom vol. De bijna tropische temperatuur en de klagelijke klank van “Toots” harmonica gaven het geheel een mediterrane sfeer die je in Leiden maar zelden voelt. Ook in de daarop volgende jaren (2002 en 2003) met optredens van onder andere; Mathilde Santing, Trijntje Oosterhuis, Hans Dulfer & Saskia Laroo en Carel Kraayenhof nam de populariteit van het Rapenburgconcert steeds meer toe.
Van concert tot festival….
De zondagmiddag werd er bij getrokken in 2002 (het jaar met Mathilde Santing). De matinee kreeg qua programma een lichtklassiek karakter. Hierbij was de samenwerking met de Universiteit, de Faculteit der Kunsten en het Koninklijk conservatorium te Den Haag van groot belang. Het virtuoze Russische accordeon trio Harmonie vormde een van de hoogte punten.
Ook werd er op zaterdag middag begonnen met een kinderconcert (later verplaatst naar de zondag middag). Verder was er nog de introductie van de Eco-glazen, een biologisch afbreekbaar en recyclebaar glas, waarmee het Rapenburgconcert de landelijke pers haalde. De Leidse Video en Smalfilm Liga (L.V.S.L.) nam voor het eerst het hele concert op en niet te vergeten de samenwerking met de verstandelijk gehandicapte kunstenaars van Kunst & Vliegwerk die met een 60tal schilderijen het achterdoek omtoverden tot een vrolijk kleurrijk festijn. Al deze aanpassingen vielen in goede aarde. Toen in 2004 ook de vrijdagavond bij het concert betrokken werd begon het Rapenburgconcert meer een festival uitstraling te krijgen. Met op vrijdag het accent op jazz, zaterdag pop en zondag licht klassiek en wereld muziek.
- Leids talent
Een consequentie van de groei van dit unieke concert is onder andere dat er een uitgebreidere programmering moest komen. Dit wordt deels opgevangen door gebruik te maken van regionaal talent. Gelukkig is er in Leiden en om

Gallery

Klik op een foto voor een vergroting